lördag 6 juli 2013

Datorstrul och gnäll, gnäll, gnäll

Två eländesdagar, tycker jag. Datastrul avskyr jag. Microsoft support är ett skämt - om den nu överhuvudtaget existerar. Windows 8 har/hade jag förlikat mig med, men nu vete katten...
 På något sätt har jag fått in ett spionprogram, som dirigerar om min startsida. Det går inte att få bort, har försökt allt, och följt alla anvisningar jag kunnat få via forum på Internet. Men eländet finns kvar! Har förstås med InternetExplorer att göra.

Jag stänger datorn i "förtvivlan". Tar itu med något annat. Men är snart tillbaks igen. Frustration.

Har avinstallerat och installerat om Google Chrome, men inställningsknappen har försvunnit... Går inte att hitta. Får väl avinstallera en gång till och ominstallera, kanske.

Visst, jag kan surfa, kan tillfälligt klicka bort skitsidan - men fy tusan så less jag blir. Och vem vet vad den ställer till framöver.

Ändå är förstås det här en struntsak, allt beror ju på vad man jämför med. Försöker trösta mig med att placera mig i Baden-Baden-stolen på altanen. Och titta på blommor...Och så klappar jag förstås på hund och katter, och undrar om jag ska försöka åtgärda värstingstrimmern själv. Eller ta med den till någon reparatör. Nej, i stället återvänder jag till datorn. Efter en pliktskyldig promenad med Kasper. Att man ska vara så beroende.

Barnbarnet, han finns i Kanada. "Gamla gurun" är numera förlorad för mig. sedan han och min väninna separerat...

Egentligen har jag det ju så fint. Mina fyrfotingar mår alla bra, och just nu är jag extra tacksam för det. För så är det inte för alla. Jag känner verkligen med dem som just mist en älskad varelse och de som oroar sig för sin väns hälsa och kanske riktigt allvarliga sjukdom.

Andra har dessutom betydligt större trassel än jag, som ju trots allt kan använda mina datorer, den gamla är inte ens infekterad.

Men den inbyggda brandväggen är utslagen, nyinstallerade (gamla välkända) "anti"-programmet hittar inga hot men har saktat ner även nya datorn rejält.

Gnäll, gnäll, gnäll. Fast jag egentligen har det så bra...

Håhåjaja...11 kommentarer:

 1. Vilken underbar blommig altan Du har :) .. Window8 blev det med vår nyinköpta data, men jag tycker helt ärligt skönt att slippa den, så jag hoppas den har det bra hemma i London. Svettas just nu en Apple variant i Västerås.. men huset är fullt av ungdomar som alla fixar evt dataplågor på ett par sekunder... Mördar snigel jakt nu innan sängdags.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har vant mig vid Windows 8, det har sina poänger. :)
   Men den här kraschen - den är förfärlig. I och med att datorn är infekterad krävs drastiska åtgärder, jag antar total ominstallation även av själva operativsystemet. Och någon återtällnings-CD medföljer ju inte numera. :(
   Och tänk så mycket sparat data jag kommer att förlora.
   Lycka till med jakten - fast den var ju förstås i går. Men några sniglar överlevde kanske tills i kväll.

   Radera
 2. Lider verkligen med dig. Man har ju upplevt så många trassel genom åren så jag vågar påstå att jag vet precis hur du känner. Det här ska man inte behöva uppleva i dessa tekniska tider. Det ska vara löst. Hur skulle det vara om de bara släpper VÄL BEPRÖVADE program och system innan vi "användare" ska behöva testa dem. SKIIIT.
  Åsså har jag en fråga: Vet du nåt om Google Chrome? Det följer ju med varje uppdatering man gör, men jag är så skeptisk att jag bockar av när jag kan för att slippa, eller avinstallerar - hver gang. Just nu tror jag den har lagt sig i nåt hörn av datorn men jag aktiverar den inte. Jag orkar inte med alla nyheter nu ;-)
  Tur att vi alltid har djuren och naturen att fly till ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det här är himla trist. Har ännu ingen aning om hur problemet ska lösas, antagligen krävs en fackman för att få bort det där eländet som varken tillverkare eller något virusprogram hittade. Får nog lämna in datorn nånstans.
   Jag gjorde fullständiga virussökningsscanningar med två olika program. Men någon infekterad fil hittades minsann inte.
   Många använder Google Chrome. Jag har installerat det, och använder det som reserv när Internet Explorer strular, som det gör ibland. Jag tror det är minst lika riskfritt som något annat.
   Hos mig var det IE som åstadkom eller åtminstone tillät förödelsen
   Ska nog så småningom installera även Firefox, "man ska ha minst två webbläsare" sa mitt dataproffs till barnbarn, han som flyttat till Kanada...
   Jag tänker ha tre! Med hopp om i alla fall någon fungerar...
   Tror bestämt att mina djur har känt av mitt humör idag, för även katterna har hållit sig väldigt nära (utan att vara påträngande). Det har känts helt fantastiskt.

   Radera
 3. Jag får nog vara glad åt att inte ha råkat ut för någon sådan krasch ännu. Det är många jag hört som har fått problem med Windows 8 men inte så förskräckligt som du verkar ha fått det. Det svåra måste förmodligen vara att veta vad man törs spara och vad man måste ta bort så att inte viruset lever kvar även efter ominstallation. Dessutom måste man oftast kunna svänga sig med alla tekniska uttryck på engelska också vilket inte underlättar. Det är nog rätt tänkt att sitta på altanen och njuta av blommorna och klappa hund och katter mellan varven. Håller tummarna för att du hittar en lösning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha! Mysteriet löst - råkade titta bland skräpposten (har fått ett sånt) och där fanns minsann du också!
   Härmed är det bevisat - gott omdöme är inte Bloggers mest utpräglade egenskap. :D
   Så nu finns ditt inlägg här i dubbel upplaga. :)

   Radera
 4. PELLE!

  Såg på e-posten att du kommenterat, men här finns du inte. Jag har inte raderat! Din text fanns i e-posten:

  Jag får nog vara glad åt att inte ha råkat ut för någon sådan krasch ännu. Det är många jag hört som har fått problem med Windows 8 men inte så förskräckligt som du verkar ha fått det. Det svåra måste förmodligen vara att veta vad man törs spara och vad man måste ta bort så att inte viruset lever kvar även efter ominstallation. Dessutom måste man oftast kunna svänga sig med alla tekniska uttryck på engelska också vilket inte underlättar. Det är nog rätt tänkt att sitta på altanen och njuta av blommorna och klappa hund och katter mellan varven. Håller tummarna för att du hittar en lösning!

  Jag tror att enda sättet är att lämna in datorn nånstans och få den totalt ren från precis allt, och sedan få Windows 8 ominstallerat. Eller kanske Windows 7 i stället?
  Måste tala med datorns support, men är just nu så himla trött på alltihop!
  Den här gamla strular också - krävde en hel del jobb för att få datorn att inse att det fanns ett tangentbord...
  Så småningom accepterades det GAMLA tangentbordet som en ny maskinvara... Det nya jag försökte med nonchades helt...
  NU GÅR JAG UT I SOLEN!!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Festligt med kommentarer som far omkring efter eget tycke, eller jag kanske klantade till det? ALLT är ju inte datorernas fel! Någonstans i bakhuvut gnager en liten tanke att du egentligen tycker att det är lite spännande att se om supporten lyckas med att tipsa dig om hur du ska klara av det hela! För om du nu lyckas så har du all anledning att fira ordentligt och känna dig riktigt stolt! Jag är säker på att du klarar av det och att du kommer att ha lärt dig jättemycket om olika program och datasäkerhet innan du är klar!

   Radera
  2. Berit Elisabet9 juli 2013 00:33:00

   Jag har lyckats spara allt mitt eget material, men precis all programvara är borta.
   Datorn är återställd till vad den var när den levererades.
   Barnbarn med man (m.fl.)hörsammade mina rop på hjälp, de kommer hit i morgon, och han kan säkert fixa med router och internt nätverk och extraskärm och sånt. Resten klarar jag själv, och det är ju alltid något.
   Spännande är det onekligen - men det här är faktiskt en spänning jag absolut inte ville ha!!

   Det var säkert inte du som strulade, då hade jag inte fått texten med e-post. :)

   Radera
 5. Förstår gott hur du känner dig, man vill att allt ska fungera!
  Hoppas inget strular här nu för min guru paddlar i Ålands skärgård. Det var genom honom jag blev med MAC -efter det inget strul. Peppar peppar o.s.v.

  Visst har vi det bra -även utan dator;-) Du har verkligen hand med växterna, så riklig blomning har inte jag i år. Slarvet med att inte byta jord på alla pellarna straffade sig.
  Försök nu intala dig att vi är datorernas herrar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berit Elisabet9 juli 2013 19:26:00

   Försöker och försöker ... intala mig att jag är datorns herre, alltså. Måste bara försöka övertyga datorn också...
   Ojojoj, så mycket extra jobb det här blir.
   Vet inte om du sett hos Kasper - men resultatet av mina ansträngningar blev en totalkrasch.
   Men nu är jag så sakteliga på gång igen...

   Blomsterprakten på altanen - det är den enda jag har. Inte en endaste rabatt på tomten, till rådjurens förtrytelse...

   Radera