fredag 22 mars 2013

Fruktansvärd tragedi

Förutom en del annat har jag fullt upp med att uppdatera, flytta och organisera nytt och gammalt i mina båda datorer. Stånkar, stönar osv, inte minst över Windows 8, som är mer anpassat till surfplattor än till datorer.

Men så futtigt allt plötsligt känns. Jag hörde på nyheterna i morse om en brand på en gård söder om Järna i Södertälje kommun - 70 kor och kalvar innebrända. '

Jag fick en väldigt otäck känsla - inte så många gårdar där har så många kor. Jag hade känt rätt - det var ladugården på Nibble gård som brunnit.

Det är så fruktansvärt tragiskt. Alla djuren, mjölkkor och kalvar.

Jag känner den gården, har följt dess öden och utveckling sedan 70-talet. Den successiva driftsomläggningen från konventionellt till biodynamiskt jordbruk . Mejeriet. Det nya naturbruksgymnasiet. Anläggning av försöksfält för forskning.

Djurens lidande går inte att föreställa sig fullt ut, men det som går är illa nog. Paniken, smärtan, dödsångesten. Så fruktansvärt vidrigt. Hur, hur, hur kan någon vilja åstadkomma något sådant.

Hela dagen har jag gått och känt mig alldeles kall, både inombords och rent fysiskt.

Branden är rubricerad som grov mordbrand. Det står om den i de flesta tidningar, har jag sett.

Gården skänktes en gång till en stiftelse, och det är i den formen den drivs. Det finns så många goda önskningar, så mycken god vilja, så många underbara intentioner bakom det som sker på Nibble. Så många svårigheter man  mött och lyckats överbrygga. Så mycket hårt arbete som så många lagt ner.

Nu såg allt ljust ut, det är bara några veckor sedan jag på ett möte träffade en representant för Nibble som berättade just det. Mejeriet fungerade, och naturbruksgymnasiet som är knutet till gården likaså. Nya planer för framtiden tyckets klara att börja förverkliga.

Jag känner oerhört djupt med de människor som gemensamt satt in sina allra bästa krafter på att förverkliga alla de goda intentioner som är förknippade med just den här gården.

De kommer att fortsätta att göra det, men oh, så tungt det måste kännas. Jag har inte talat med någon, inte  än.

Så lite man vet om vad som plötsligt bara händer.

14 kommentarer:

 1. Det är svårt att föreställa sig hur det är, och det är nog tur det! Tycker verkligen synd om alla dom som haft hand om djuren och som inte kunde göra något för att rädda dom. Det är ju deras kompisar som försvann i lågorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berit Elisabet23 mars 2013 00:24:00

   Så var det ju verkligen. Kompisar. Vänner, levande varelser. Inga "produktionsenheter".

   På gården bor också eleverna på naturbruksgymnasiet. Ungdomarna bor väldigt nära ladugården. (Har ett barnbarn som gått den utbildningen, men hon har inte använt kunskaperna yrkesmässigt.)

   Radera
 2. Blev alldeles kall när jag hörde om det.
  Och inte blev jag varmare av att höra att de misstänker mordbrand...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berit Elisabet23 mars 2013 23:39:00

   Att branden var anlagd är nog dessvärre säkert. Det är så tragiskt.

   Radera
 3. Såg att gården är sveriges äldsta ekologiska lantbruk. Mejeriet grundades 1986.
  Fruktansvärt att så många djur brann inne, hoppas att man får fast förövaren om nu branden var anlagd.
  Hemskheterna eskalerar tycker jag mig ha märkt, undrar varför och har mina funderingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berit Elisabet23 mars 2013 23:59:00

   Nja, Sveriges äldsta är den väl inte, pionjären Jerker Engborg startade biodynamiska jordbruk långt tidigare. Nibble lades om till ekologisk/biodynamisk drift i början av 70-talet, samtidigt med granngården Ytter-Eneby. Nibble successivt skifte för skifte, Ytter-Eneby radikalt, hela gården på en gång. Det var där jag bodde...
   Jag har också mina funderingar.

   Radera
 4. Så fruktansvärt tragiskt.. åker ju ofta förbi där när vi är i Sverige/Trosa. Håller med andra inlägg här, är det en mordbrand hoppas jag verkligen att de får tag i förövraren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berit Elisabet24 mars 2013 00:05:00

   Det rubriceras mordbrand, även om ingen människa dog. Men det kunde den som anlade branden inte veta, risken var överhängande.
   I det här fallet misstänker polisen t.o.m. grov mordbrand.
   Måtte man bara få tag på förövaren fort, det har brunnit på fler ställen i trakterna även om den här branden är den ojämförligt största med de mest förödande följderna. Alla djur...

   Radera
 5. Jag saknar ord! Tänker på djuren och alla ungdommarna....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, just så är det. Jag bara hoppas man får tag på den sjuka person som står bakom dådet. Sånt här får inte hända igen!

   Radera
 6. Önskar Dig, Kasper & Katterna en riktigt trevlig påsk med hopp om lite mildare väder när vi ska byta till sommartid på söndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berit Elisabet30 mars 2013 00:46:00

   Kylan kommer att bestå tills vidare, säger SMHI. Ur led är tiden...
   Jag hoppas att även din påsk bir trevlig.

   Radera
 7. Knip i både hjärta och magtrakten av dessa illdåd. Inte bara världen, utan även den närmaste omgivningen börjar kännas hotfull. Det kryper på en...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berit Elisabet12 apr. 2013 21:11:00

   Det är ruggigt! Riktigt, riktigt förfärligt hemskt.
   Man har mycket att hantera och ta itu med på Nibble, både praktiskt och framförallt mentalt.

   Radera