fredag 23 mars 2012

Vidrigt!

Titta på det här inslaget. Blind, förlamad - men hennes rätt till personliga assistent dras in. Av Försäkringskassan.

Kan bara säga att jag saknar ord. Tror inte att jag hör och ser rätt. Det KAN jag väl ändå inte göra! Kolla ni också, och se om ni ser samma som jag!

Jag hoppas ni hinner innan inslaget tas bort!

10 kommentarer:

 1. Vettlöst! "Vi tittar inte på diagnoserna" sade myndigheten. Ska hon vara glad för att hon slipper söka arbete i hela landet, usch.

  Det s.k. regelverket tycks tolkas av människor med snudd på sadistisk läggning. Eller jobbar dom intensivt för ett regeringsskifte?

  Bor hon ensam? Finns det man och barn, som förväntas stanna hemma och hjälpa till? Eller?

  Hoppas att det blir en folkstorm i väntan på resultat från hennes överklagan! Det finns svarta moln på vår svenska himmel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någonstans inuti mig gör det så ont, när jag hör t.ex. försäkringskassans representanter. Hur kan de, hur står de ut? Med sig själva, och med sitt jobb. SER de inte resultatet av sin regeltolkning? Inser de inte vad de åstadkommer?
   Klart att inte eventuella barn eller man FÅR stanna hemma och ta hand om henne, assistentlön kan de ju inte få, och DE måste "också" söka jobb!!
   Nej, jag bara tar mig för pannan - och hoppas på en ALLMÄN folkstorm!
   För så här kan vi väl ändå inte ha det?

   Radera
 2. Såg det. Reagerade nog som du. "Detta KAN inte vara sant och rätt!"
  Ibland undrar jag om FKs handläggare skyller på lagar och bestämmelser för att få färre ärenden/mindre arbetsbelastning...
  Vad riksdagen än röstat igenom så vägrar jag tro att de menar att detta skulle bli reslutatet!
  INGEN ska behöva gråta och undra om hon/han ens kommer i och ur säng i framtiden! Eller får mat och dryck. Eller toabesök.
  Försöker "trösta" mig med att hon väl bara måste få rätt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag säger som jag sa till Lena i kommentaren ovanför: Någonstans inuti mig gör det så ont, när jag hör t.ex. försäkringskassans representanter. Hur kan de, hur står de ut? Med sig själva, och med sitt jobb. SER de inte resultatet av sin regeltolkning? Inser de inte vad de åstadkommer?
   MENINGEN att det skulle bli så här var det väl inte, men nu har de svagastes situation varit eländig länge. Och jag undrar varför inte regeringen tar tag i frågan och gör något åt den!!
   Den här stackars människan får antagligen rätt, tack vare den uppmärksamhet hennes fall väckt. Men hur blir det för de andra i liknande situation, för dem som media INTE uppmärksammar.
   DET skrämmer mig förfärligt!

   Radera
 3. Såg inslaget på nyheterna. Tårarna tränger fram, men snart är det inte ens lönt att bli upprörd. Det verkar som om ingen på högre nivå bryr sig. Sverige håller på att bli ett land man inte längre vill bo i. Alla dessa vidrigheter som staplas på varann i oändlighet. Humanitet... någon? Moral... någon? Medkänsla... någon? Vårt fina folkhem, vår svenska modell, vart tog de vägen? Medier som inte längre bryr sig om Den Lilla Människan. Allt är borta. Tomheten och liknöjdheten breder ut sig och snart ekar det förfärligt ödsligt i finanspalatsen. Håhå jaja.
  Vilken dyster lördag kväll det plötsligt blev...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är svårt att bara förtränga. Ibland slår verkligheten in med full kraft, och då känns allt så fasansfullt och man själv så maktlös.
   "Man" får ägna sig åt att rädda katter...
   Allt onts upphov tror jag kan sammanfattas med ett enda ord - egoism.
   Och inte kan då jag se något som ens liknar vare sig medkänsla eller humanitet i den politik som nu bedrivs.
   Huu!!!

   Radera
 4. Det ÄR inte regelverkets fel att de bedömer så tokigt. Inte regeringens heller.
  Det är enskilda tjänstemän på FK som fattar besluten, helt utan hänsyn till de konsekvenser det får. Den som har assistans idag måste fylla i minut för minut tex hur länge de behöver på sig på toa, om det måste vara någon med där inne...Om inte får de ingen tid för toabesök medräknat. Totalt galet!
  Samtidigt släpper man igen om beslut om assistans till människor som absolut inte behöver det.Utan att kolla, man litar på deras ord. Fn finns en jättehärva med bedrägerifall inom assistansen, där miljoner runnit ut, till personer som anställt sina familjer och samtidigt jobbat eller varit på långsemester utan minsta besvär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är enbart enskilda tjänstemäns fel så borde de åtalas för tjänstefel! Strider deras beslut mot regelverket så bör de få stå till svars.
   OM regelverket kan tolkas så som tjänstemännen nu gör - då är det fel på regelverket.
   Vem har ansvar för att det ser ut som det gör?
   Min känsla (partipolitik diskuterar jag inte) är att någon måste ta ansvaret! NU! Måste se till att det sker en förändring. Att bedrägerier upphör och att de som verkligen är i behov av hjälp och stöd också får det! Det är det allra viktigaste och borde vara prio ett.
   Det exempel du ger är horribelt.
   Men som sagt - NÅGON MÅSTE ta ansvar. När ska det tas? Och när sker en ändring mot ett humant handläggande?
   Jag blir så himla upprörd

   Radera
 5. Det borde rimligen finnas ett tjänstemannaansvar, men det tog sossarna bort på glada 70 talet. Alltid hänvisar man till gruppbeslut och till någon annan som bär ansvaret, och kommer undan.
  Jag har en person med ALS i min närhet, där ifrågasätter Fk om sjukdomen är terminal. Märkligt nog så finns det ingen som ännu hittat bot, i hela världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berit Elisabet26 mars 2012 21:56:00

   Ursäkta galghumorn - men Fk kanske inte gett upp hoppet om bot...
   Det ÄR vidrigt, det som drabbar enskilda människor, de mest utsatta.

   Lagar, regler - jag har brutit mot åtskilliga! Är t.om. åtalad och dömd! (Men en patientförening betalade böterna.) Kan ärligt säga att jag utan att tveka en sekund skulle göra om samma sak igen! Dvs under ytterligare en 10-årsperiod! Fast numera skulle mitt handlande vara lagligt!
   Det handlar i grunden om enskilda människors förmåga och vilja att ta ansvar, och om civilkurage. men nog är det gott om de understöds av lagen.

   Radera