torsdag 16 maj 2013

Fiffigt kort

Smartaste kortet?
Vet inte, men det var trevligt att det dök upp. Jag hade glömt bort det. En liten present från Telge Energi, för ett par, tre år sedan. Sommarkoll. :)

Stoppa ner kortet i sjön - och läs av vattentemperaturen.
Lägg kortet i skuggan - och läs av temperaturen.
Lägg det i solen - kolla UV-instrålningen!  
Den stora rundeln är normalt vit. I direkt solsken ändrar den färg, snabbt.
De mindre rundlarna visar låg, medium, hög respektive extremt hög UV-instrålning.
I dag var instrålningen tydligen knappt medium. :)
Är den extremt hög bör man definitivt hålla sig i skuggan. 

Kortets andra sida visar temperatur - här 28 grader. I halvskugga, eller snarare halv sol. Men när vattnet i sjön också visar 28 grader, då ska här minsann badas. :D

Trevligt initiativ av ett elbolag. Ett annat år följde en liten fröpåse med en av vårens räkningar. Myggservetterna var också välkomna.


I går råkade jag ut för största problemet hittills
med nya laptopen. Den visade bara en blank skärm, var totalt både döv och stum. Jag tryckte på varenda funktionsknapp jag hittade, och förmodligen fler ändå... 

Blev tvungen att lämna datorn och fara hemifrån. Återkom framåt kvällen, och fortsatte. Det går att hitta på många tangentkombinationer, om man är uppfinningsrik.

Har ingen aning om varken hur eller varför, men helt plötsligt fungerade allt igen. Hade ju varit bättre om jag haft någon som helst koll på vilken åtgärd som åstadkom förändringen.Äntligen har 4,5 meter tyg
förvandlats till två draperier. Hallen har fått sommarutseende, den öppna dörren måste ju matchas. :)  Bilden vägrar envetet att bli rättvänd.
 

 

Förresten så var livet enklare när jag hade storlek 38! Då behövde inga byxben läggas upp... Allt passade direkt. Men nu har jag i alla fall två par nya, upplagda jeans. :)
 
Och åh, vad jag tycker om att kunna leva med öppna dörrar!!

8 kommentarer:

 1. Tja, man får väl lägga huvudet på sned så här på nattkröken! Fint blev det i alla fall med drapperierna. Nästa gång laptopen strejkar får du försöka med bara EN sak i taget så du vet vad som fick igång den. Har också ett sån där kort i necessären som följer med till Provence så småningom...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill inte att den rackarn ska strejka nån mer gång! Fast antagligen hade jag väl av misstag tryckt in nån kombination tidigare. Det finns en knapp som det står fn på, och den i kombination med nåt annat kan nog ställa till det.
   När frustration och faktiskt också ilska(!) drabbar, då är det inte lätt att göra en sak i taget... ;) Eländet ska reagera OMEDELBART!!

   Den där fn-tangenten är för övrigt förskräckligt lätt att komma åt av misstag. Tangentbordet är ju annorlunda än det jag är van vid.

   Radera
 2. Just DEN tangenten har jag stor förståelse ställer till det....
  Dator reagera omedelbart?? Den gamla jag nu har igång tog nyss 10 min på sig att ladda upp hit...
  (Det är nog inte skärmen som bär skulden, för den använder jag nu med, utan problem.)
  Mycket snyggt med de draperierna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men min dator är ju sprillans ny, och den SKA reagera bums - tycker alltså jag. :)

   Prova igen, vetja!
   Kanske att skärmen NU funkar tillsammans med den andra datorn? Efter att ha varit på en liten utflykt...
   Ibland tycker jag faktiskt att de här maskinerna lever sitt eget liv... ;)

   Radera
 3. Den där fn-knappen bör du kanske ge Fn i! ;-) Draperierna är fräscha -himmel och hav. Öppna dörrar är inte att tänka på här, måste ha koll på djuren. Såg en häst gå förbi fönstret för en stund sedan. Frida hade hittat ett sätt att ta sig till en till grönare plätt. Tyvärr är ju det gottaste ransonerat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berit Elisabet20 maj 2013 23:03:00

   Klart jag ska ge fan i fn-tangenten! Använder den aldrig medvetet - Väljer i stället mer säkra "omvägar". Men här gällde det att återställa nåt, och eftersom jag inte visste vad, så... ;)
   Kasper kommer bara ut på farstubron och altanen när dörrarna är öppna. Jag har "kompostgrindar" som hindrar honom från att ge sig ut på egna vidlyftigheter.

   Stackars Frida - men så är det här i livet.
   Hur är det man säger - allt trevligt är antingen omoraliskt eller fettbildande... ;)

   Radera
 4. Dessa datorer... de håller en på tårna jämt. Aldrig får man vila i rutinen. Ska dom krångla så är det bra att det sker under garantitiden, men ibland får man leva med trassel ändå. Vår tids gissel. Hoppas det löser sig.
  Fräcka gardiner! Och termometerkortet. Ska du vänta på 28 grader i vattnet så blommar väl algerna, eller nåt...;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berit Elisabet20 maj 2013 23:11:00

   Visst löste det sig, under kvällens lopp. Hoppas bara att jag inte råkar "trycka till" på samma sätt igen, för jag har på känn att det var jag själv som åstadkommit skärmens döv- och stumhet.

   Men så komplicerat är allt, så att åtminstone jag inte längre genomskådar det.
   Allt ska helt enkelt bara fungera!! Och vara väldigt förlåtande.

   Inte blommar min lilla sjö vid 28 grader.
   Fast jag KAN bada vid 25 också. :)

   Radera