onsdag 8 maj 2013

En njutningens dag

Tänk att bara kunna öppna dörren och gå ut - och låta den stå öppen. Att inte behöva klä på sig en massa för att t.ex. gå ut och inspektera vitsipporna.


      
Helt underbart!
Rosmarin och Agapanthus flyttade ut på altanen idag.
Vid eventuell frost får jag täcka dem.
 
Nu exploderar allt. Samtidigt blommar på tomten tussilago
(fortfarande), blåsippor, vitsippor och gullvivor!
Och hasseln grönskar.

 
 
 
I glasrummet blommar en ampellilja, den tänker
förära mig massor av små "rosetter" så småningom.  
 
 
Och så till det där spännande, sprängande, som Kasper antydde. :)
Sedan jag läst hos Sigge hur hans matte "häxan" Helena berättar om allt fantastiskt man kan hitta i naturen och bereda till teer, salvor, ja faktiskt det mesta tror jag, så har jag spanat så där lite lagom efter sprängticka (chaga). Jag har smakat Helenas te, och det var riktigt gott!
 
Jag har inte hittat någon sprängticka. Inte förrän i dag. På tomten!!! Intill och bakom redskapsboden! Har faktiskt aldrig tänkt på den där stora, svarta "klumpen" tidigare.
Den växer i bekväm höjd, och nära till diverse sågar har jag ju.
Om det nu verkligen är sprängticka, förstås.
 
Förresten så är det fantastiskt med två bildskärmar! Materialet - i det här fallet bilder - synliga och möjliga att vid behov jobba lite med på den ena skärmen, bloggen att göra inlägg i på den andra.
Inte hade jag en aning om att det var precis det här jag saknat. :)
Eftersom jag ser dagens alla bilder på den andra skärmen medan jag skriver, så blir frestelsen att visa Kasper bland vitsippor nästan oemotståndlig.
 
Åh, vad vi har njutit idag. :)

18 kommentarer:

 1. Tror nog att jag ska avstå från att kommentera...;)
  (Men JODÅ - jag uppskattar VISST blommor och så! Tro inte annat. Men värmen..... Och en del annat.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv "täckte" jag dörröppningen med kompostgaller, som hakades i varandra när först Mysan och sedan Myse inte fick gå ut under en period. Nu finns ett par kompostgaller på altan och farstubro för att hindra Kasper från att smita iväg en stund på egen tass. Även om han brukar stanna kvar i närheten av mig.
   Kan du verkligen inte uppskatta våren alls? Och så småningom sommaren. Dvs känna ungefär för dem som jag för hösten och vintern.
   Jag skulle verkligen unna dig det.

   Radera
  2. Berit Elisabet8 maj 2013 13:20:00

   Äsch Eva - nu blev det fel igen - det var faktiskt inte Kasper som svarade... :)

   Radera
  3. Njaaa...
   Våren är så stressig i tillvaron tycker jag. Fåglar som skaffar revir, växter som skjuter attans fart och allt sådant.
   Men jag uppskattar ju vackra blommor, fågelsång, senare bär osv ändå. Det jag har väldigt svårt för numer är väl ffa värmen! Även om jag ser mig som ganska "bekväm" så blir jag väldigt rastlös när värmen hindrar handarbete (svettiga händer...) och längre promenader. Och det blir värre med åren. Hormoner...
   Tyvärr sover jag också betydligt sämre när det är ljust så mycket. Lyckas aldrig stänga ute tillräckligt känns det som:)
   Gnäll och klagomål och sur kärring m.a.o.
   Går över i slutet på augusti eller så!

   Radera
  4. Berit Elisabet8 maj 2013 22:37:00

   Om hetta tycker inte jag heller - blir helt utslagen. Men det brukar ju bli bättre framåt kvällen. Du vet, ljumma sommarkvällar och ljuvliga dofter och sånt...

   Jag förstår att du känner dig lite ensam med ditt "gnäll". Men vem vet, vi kanske får en kall och regnig sommar i år också, och då blir ju rollerna ombytta. :D

   Radera
  5. Nej tack!
   Inte lika fuktigt som förra året! Toviga hundar och fuktskadade leder är inget kul:)
   Blir det för varmt får jag väl vända dygnet och sova bort det värsta, för lagom ljumma sommarkvällar kan jag också uppskatta - trot eller ej!
   (Har förresten skrivit ngr rader mest till dig idag. Om Petrus och kompostgaller...)

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Hihihi - det var jag som tog bort kommentaren, för att det var matte som hade skrivit! Nu får hon skriva den en gång till!

   Radera
  8. Berit Elisabet9 maj 2013 19:05:00

   Så bra att inte precis allt med sommaren är pest och pina. :)
   Alla årstider har sina för- och nackdelar, tycker jag - lika bra då att fokusera på fördelarna. I alla fall ofta. Roligare så. :)
   Men - nu kommer fästingarna - har plockat flera idag, på katterna.

   (Ibland tycks det tydligen överstiga min intellektuella förmåga att hålla reda på två identiteter hos Blogger.)

   Radera
 2. Ja det var en fantastisk dag igår, jag har beskrivit den i liknande ordalag som du. Sprängört istället för sprängticka och någon vit hund hade jag inte att sätta bland vitsipporna men Ludde han gör sig bra överallt vilket man inte kan säga om hans matte;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berit Elisabet8 maj 2013 20:00:00

   Förstår hur du menar, hehehe, jag hade inte heller gjort mig lika bra bland vitsipporna som Kasper gör...
   Ditt stilla vårregn är på väg åt mitt håll, och det är faktiskt välkommet.
   Den där sprängtickan hoppas jag få goda råd om. :) Jag har googlat, och det tycks ju verkligen vara en sjusärdeles ticka!

   Radera
 3. Oj när jag såg första bilden tänkte jag virl. Men den anra gör mej tveksam. Där där ser det ut som sprängtick. Du kan lätt kolla det. Såg lite i den, är det en lurig virl så är det rent trä. Är det en sprängticka så är den orangeaktig inuti och inte lika hård som trä

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berit Elisabet8 maj 2013 22:22:00

   Det är nog en vril, jag har tittat lite på bilder nu. Var tveksam själv eftersom jag tyckte det var ren bark jag kunde pilla loss.
   Ska såga i morgon.
   Nu har det förresten börjat regna.

   Radera
 4. Det verkar som om du har lite svårt med identiteterna...;-) Lätt i datavärlden, med alla avatarer och lösenord, hehe. Och särskilt när man lever i symbios med den skrivkunniga hunden, haha.
  Jaaa, det är skönt med värmen. Att kunna lätta på klädbördorna, vädra som man vill och bli gränslös mellan inne och ute. Klart du skulle ha två bildskärmar! Det visste jag väl att du behövde;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berit Elisabet10 maj 2013 19:56:00

   Vi borde haft en gemensam profil och ett gemensamt alias, jag och Kasper. :) Men det bar emot, på något sätt. Och så insåg jag väl inte till fullo vilka enorma krav det här systemet skulle ställa på min intellektuella kapacitet...
   Just det där gränslösa mellan ute och inne älskar jag. Går t.ex. fortfarande barfota.. Ljuvligt! :D

   Radera
  2. Berit Elisabet10 maj 2013 20:10:00

   Glömde ju - två bildskärmar har jag behövt i hur många år som helst, upptäcker jag. Tänk vad det hade underlättat!
   Men bättre sent än aldrig. :)

   Radera
 5. Tänk att det går att vänja sig med nymodigheterna och dessutom gilla dom lite! Visst känns det skönt att få ut alla krukor för sommaren även om det finns risk fortfarande för kyla men dom visar ju verkligen att dom trivs där ute. Allt går ju så himla fort nu så jag har lite svårt att hinna med allt som borde göras i en viss ordning så det blir lite panikkrattningar och snabbgrävningar för att få ned frön och lökar där dom ska va. Det är ändå väldigt skönt att äta frukost på altanen och fika. När det är middagsdags flyttar vi in för då har solen försvunnit till andra sidan huset och då är det fortfarande lite för svalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berit Elisabet10 maj 2013 20:19:00

   Windows 8 kommer allra bäst till sin rätt i datorer med pekskärm, surfplattor, smarta mobiler och sånt.
   Men det är okej så här också. Och två skärmar, det är precis bara toppen! Numera skriver jag allt på laptopens tangentbord, kommer nog inte att bry mig om det separata.
   Det är några ljuvliga dagar vi haft. Jag har sol lite längre än ni, så jag åt till och med kvällsmaten på altanen idag. Men riktig kvällssol, det har inte jag heller.
   Jag för min del skippar praktiskt taget allt det där som "borde" göras. Men jag måste måla om bla räcken, både på farstubro och altan.
   Men just nu bara njuter jag. :)

   Radera