tisdag 26 februari 2013

Nyordning

Ojoj, så tomt här blivit! Men jag lever och mår ganska bra! Har t.o.m. nästan fått tillbaks min normala röst. (Och Kasperian finns ju.)

Men visst har jag varit riktigt dålig under flera veckor - fick ett speciellt bevis i går. Råkade se mig i spegeln - och tog fram vågen. Den har nogsamt gömts undan sedan i julas, noga räknat sedan mellandagarna. All choklad, andra gotter och all julmat hade satt sina spår...

En skön biverkan av den långvariga dunderinfluensan är dels att julens extrakilon försvunnit, dels att ytterligare några gett sig iväg! Jag vågade knappt tro på det vågen visade. Bara att hoppas att de där kilona fortsätter att hålla sig borta, och nog vore det fint för både hälsa och kondition om de kunde fördubblas.

Jag provade några "förhoppningsplagg" - men de får tills vidare fortsätta att vara just det. Men vem vet, en vacker dag så kanske... ;)

För många år sedan levde jag vegetariskt under ganska lång tid. Nu är det dags igen! Känns kolossalt bra. Ägg och mjölkprodukter (ost, grädde, créme fraiche) ingår i mathållningen, och troligen även fisk ibland (jag vet att fisk inte är vegetarisk).


Dagens huvudmål blev en gryta - åh så god den blev! Squash, vitkål, kålrot, palsternacka, bladselleri, purjolök, potatis och så mitt "hemliga vapen" lite röda linser (som både reder och ger lite must). Tomatpuré och till slut kikärter.

Fräste först ingredienserna i olja.

Intressant det där med kryddor. Utöver "det vanliga" provade jag idag med koriander, spiskummin, chili, lime, lite kanel och kardemumma.

Det finns så mycket annat gott som kan blandas i en gryta. Fänkål, broccoli, brysselkål, morötter, ärter, majs, paprika osv osv. Och cashewnötter någon gång ibland. :)

Jag läser med glädje i de kokböcker jag har om vegetarisk mat, ett och annat recensionsexemplar har jag kvar. Och så finns ju så mycket inspiration att hämta på nätet.

Soppor, pajer, gratänger, sallader - fast quorn tänker jag bojkotta! En hårt processad helt konstlad produkt som ska "likna kött." 

Startat morgonen med en smoothie har jag gjort länge. Före den där baljan kaffe. :)  I dag på banan, kiwi och päron samt några hallon. Och lite honung. I stället för mjölk använder jag RiceDream, jag är så trött på slemhosta! 

Smothies går att variera hur mycket som helst. Äpple, nektarin, apelsin fungerar bra, det är bara att prova och njuta. Blåbär, björnbär (men inte frysta jordgubbar tycker jag). 

I dag tog jag med mig måttet jag mixat smothien i och ett glas till datorn. Där fanns förstås också Myse.

Hört talas om en katt som gillar fruktsmoothie! Nu har du det! Kasper däremot, han festade på "frukterna" på ett korvträd som han hittade i skogen idag.



Men nog tänker jag fortsätta att falla för hallon- och lakritsbåtar när andan faller på! Och för chokladöverdragna skumbananer! Absolut! Fast någon mer cheeseburgare blir det nog inte. Tror jag...

6 kommentarer:

  1. Det våras både ute, inne och i din kropp! Ett härligt friskhetstecken att du börjar intressera dig för MAT! Så gott det ser ut på din tallrik.

    Låt nu Kasper hjälpa till att motionera din nya lätta kropp och dina lungor, så ska du se att slemhostan försvinner.

    Njut av Ljusets Tid!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hm, så särskilt lätt är inte min kropp ... om än lite lättare än tidigare. Men kunde den släppa ifrån sig ytterligare 8 kilo, så vore det okej, tycker jag. :)
      Kanske att Kasper kan hjälpa mig att bli av med dem - kan säga att han i alla fall är fullt beredd! :D
      Faktum är att slemhostan också är mycket bättre.
      Och visst är det underbart att ljuset återvänder!

      Radera
  2. Grattis till ett grönare liv -igen! Visst är det gott i flera bemärkelser. Kryddor sätter alltid piff och där kan man botanisera av hjärtans lust.

    Fantastisk bild med katt hängande i luften, det hade aldrig Herr P klarat utan att filma.

    Redan beskurit Pellarna....hm här är man väl för sent ute som vanligt. Mina här i köket (+15 nu) är så vackert gröna att jag knappt nämns:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Berit Elisabet27 feb. 2013 11:01:00

      Jag har ett par pellisar inne också, och de slipper beskärning i år! De är förbi beskärningsstadiet, kanske precis som dina i köksfönstret. :)

      Men de där taniga skranglarna i glasrummet, de har fått sig en duvning.

      Hängande katt - det klarade ju inte min Nikon heller, hehehe, men Myse kan åtminstone anas. Med honom i huset borde man egentligen alltid ha en kamera i handen, fullt beredd...

      Radera
  3. Så skönt att Du mår så mycket bättre nu, har också må lite halvdant och i lördags kväll blev det ambulans åk till sjukhus p.g.a. mycket lågt blodtryck.. visade vara en "släng" lunginflammation. Blev utsläppt måndag morgon med massa varierande vita piller.. bläää. Mår helt normalt idag igen. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Berit Elisabet27 feb. 2013 22:54:00

      Oj - tur det finns ambulans när det halvdana övergår till något akut!
      Förr i världen dog man ju ofta i lunginflammation, så det är allt tur att vi numera har "en massa vita piller" att ta till!
      Skönt att du känner att du mår bra nu igen.

      Radera