fredag 15 februari 2013

PS till förra inlägget - ska förstås ätas!

Hör att en massa i och för sig okej mat ska användas för att framställa biogas - eftersom den innehåller hästkött! Inte för att den är hälsovådlig.
VARFÖR kan inte den som mycket väl kan tänka sig att äta maten få köpa den? "Hamburgerkött" säljs ju!
Eller - minst lika bra - varför kan den inte skänkas till organisationer som delar ut mat gratis till behövande? Det finns faktiskt fattiga människor även i Sverige!!

4 kommentarer:

 1. Vi har alla tider ätit Gustafskorv som är gjort på hästkött och mumsat hamburgerkött när det funnits. För hundra år sedan när Gunilla och jag träffades åt vi ofta plankstek på City Lejon på Holländargatan. Det var oftast häst eller åsna och smakade utsökt. I Hötorgshallen köpte vi hästfilé och hästentrecote. Sorgligt att man behöver fuska med innehållsdeklarationerna. Det vore väl mycket bättre att skriva som det är och sänka priset. Vi köper ju nästan aldrig "tillagade" maträtter men en och annan korv blir det ibland. Både grill- och Falukorv (Ludde får det mesta av den)men bäst är lammkorven vi gör själva. Färdiga frysta köttbullar har vi till Ludde men snart blir vi nog tvungna att göra dom själva med tanke på allt fusk. Förstår att du överväger att bli vegetarian igen, men man kan ju förgylla tillvaron med älg, rådjur, fasan och annat vilt. Eller kanske halvvilt som struts, lamm och kalkon när man köper från uppfödaren...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med, även jag har ätit häst med god aptit. Och det ÄR sorgligt att det ska "behöva" fuskas med innehållsdeklarationen.
   Hel- och halvfabrikat är alltid "fuskiga", dvs innehåller sånt som de allra flesta av oss knappast vill veta! Utan att kunna gå närmare in på saken är uppfinningsrikedomen stor, har jag förstått.

   Egentligen vore det enklare för mig att vara vegetarian - eftersom det är så mycket jag inte äter utan illamåendekänslor. Fågel, inälvsmat, blodmat osv.
   Fullkomligt ologiskt, och jag har verkligen försökt komma över de här känslorna. Dessvärre utan framgång, de har förtärkts. Lite jobbigt blir det också när vänner känner sig tvingade att fråga "äter du det här, eller ... jaså, inte kyckling ... och inte...)"

   Det är nog dags nu!

   Min sedan 9-10-årsåldern "vegetariska dotter" äter alltid gott, och jag har ju erfarenhet av vegetarisk matlagning. Man kan göra en massa skojigt (om man orkar). Indisk matlagning kan ge en massa inspiration.

   Tror jag ska göra ett separat inlägg om det här. Så småningom. :)

   Radera
 2. Dags att ge hästkött den status det förtjänar -inte ett dugg sämre (eller bättre!) än annat kött. Betalades köttet vettigt här i landet skulle inga hästar forslas utomlands under vedervärdiga transporter. DET är fruktansvärt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berit Elisabet17 feb. 2013 21:21:00

   Du har helt rätt, tycker jag.
   Men slakten bör ske under ordnade former, djuren ska inte vara sjuka. Inte heller ska spår av medicin finnas i köttet.

   Filmer som visas från både häst-, ko- och gristransporter är fullkomligt vidriga!!! Dvs hanteringen är vidrig. Så fruktansvärd att det knappt går att se filmerna. (Jag klarar det inte, är tvungen att blunda!)

   Radera