lördag 22 september 2012

Loggs, klättrande katter, invintring, skuret finger... :)

Tiden går alldeles väldigt fort nu! Lite umgänge, lite småjobb, dåligt samvete över sånt som inte blir gjort plus insikten att en del saker faktiskt är helt nödvändiga! Som det här...

Matte, det var bara 2 plusgrader i natt! Den här MÅSTE in nu om den ska överleva!!!


På altanen har stora kaoset utbrutit! Störtregnet häromdagen påminde ytterst bryskt om att rännan i vinkeln mellan huskropparna inte rensats, och att vattnet därmed läcker in i glasrummet. Det trycks in under takplåtarna. Fram med stegen! Och så måste ju hängrännan rensas också, för att få stopp på regnridån framför glasdörrarna!

Rensning och invintring på gång.

Joodå, hela altanen ska invintras. Dags att hämta presenningar...  

Invintringen avbruten. Dels på grund av regn, dels därför att mina värmeloggs levererades idag. Tursamt nog hann jag både bära in en del i huset och täcka de övriga. Myse var väldigt intresserad! Men nog pressar katterna mina nerver hårt, helt plötsligt kommer de ju upp på taket! Bilder på Kasperian. Men den här tar jag hand om själv, där Myse helt plötsligt tittar in i köket uppifrån, och jamar uppfordrande...
Matte - det är nåt som inte stämmer  - varför är jag här, där jag aldrig varit tidigare???? 

Men det blev värre - helt plötsligt såg jag honom på andra sidan av huset, där han klättrade ner på altanen, via stegen som fortfarande står kvar där!

Något annat som skrämmer mig är en grannes träd. En björk, åtminstone 25 år gammal! Men kontinuerligt behandlad så att den ser ut så här!!! Tidigare var de tre, men två har äntligen fått ge upp! De dog.

Okej att grannarna är trevliga människor, men när man kan behandla ett vackert, vilt träd så här, då känns det svårt. Jag tänker på föreställningen om en besjälad natur, om naturväsen som bor i alla träd, stenar, i vatten och i luft. Den stackars varelse som är fångad i och ska förvalta det här stympade och förkrympta trädet, den måste må väldigt dåligt och bara längta efter sin befrielse.

Jag HAR tänkt tanken själv. Ibland är lusten att en mörk natt helt enkelt såga ner det, oerhört stor! Lusten har funnits i många år nu. Varför planterar de inte ett annat träd i stället, ett som naturligt inte blir mer än ett par meter högt???

----------------------------------


Det gör lite ont i vänster pekfinger när jag använder tangentbordet. Jag har skurit mig i fingret. (Känns faktiskt riktigt bra!!) :D

Saken är den att mina köksknivar är rätt bedrövliga. Visst har jag ett par  små "hemslipar", men jag använder dem sällan. Och inte är de särskilt effektiva heller.

Men de där "keramiska" knivarna är ju så hiskligt dyra, det har inte känts vettigt att betala en väldig massa hundralappar för en enda kniv. Men så såg jag ett erbjudandem, ett kampanjpris med 70 procents rabatt! Det verkade nästan FÖR bra, men 500 kronor för tre knivar kändes så pass överkomligt att jag köpte dem.

Skärpan ska hålla minst en livstid, sägs det. :)

De är vassa, riktigt extremt vassa! Klart jag skar mig, när jag vid något tillfälle behandlade den minsta av dem som en av mina gamla vanliga knivar.

Men jisses, så fantastiska de är! Hade jag riktigt förstått skillnaden mellan bra och dåliga knivar hade jag nog betalat fullt pris för länge sedan!

Jag är jättelycklig, och mitt onda finger påminner mig om att de faktiskt är mina!  Att putsa en fläskfile gick som en dans (då skar jag mig inte) och en tomat nästan delar sig själv- :)

Och nu ska jag lägga in ytterligare ett par-tre loggs i kaminen, så att jag har det ganska varmt och skönt när jag vaknar.

Myse ligger tursamt här bredvid mig, och sover tryggt. Tillsammans med Kasper och Filip. Men i eftermiddags, besökte han taknocken! Dit han tagit sig via pallarna med värmeloggs.  :-/

Det finns fler bilder på Kasperian.

12 kommentarer:

 1. Och det där ska föreställa en 25 år gammal BJÖRK???? Har aldrig hört talas om folk som har bonsaibjörkar sådär... (Fast jag vet att i japanska trädgårdar...) Må vara trevligt folk, men bra knasiga ändå! Såga på!
  Katter alltså! Jag förstår mindre o mindre hur arten lyckats överleva - nyfikenheten borde tagit kål på dem alla för tusentals år sedan!:D
  Mycket vackert vildvin! Kanske var det det han ville kika närmare på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berit Elisabet22 sep. 2012 20:51:00

   Den där björken - den hade faktiskt lyckats skaffa sig en väldigt liten men dock krona de senaste två åren. Och nu, för ett par-tre veckor sedan, gick de löst på det stackars trogna och tappra varelsen med såg och sekatör. Med reslutat som på bilden.
   Faktum är - jag tycker inte att de är lika trevliga längre.
   Det där med katters nyfikenhet - kanske det är just den som renderat dem de beramade nio liven? Fast så många har dessvärre inte alla.
   Nja, det var nog inte vildvinet som lockade, det var HÖJDEN!! :) Är jag ganska säker på. Och MÖJLIGHETEN! Finns en MÖJLIGHET så ska den kollas!

   Radera
 2. Den där björken kan nog Kasper fixa. Jag kan tänka mig att Myse tyckte det var väldigt spännande att klättra upp på taket och balansera ned för stegen sen. Han verkar behöva lite utmaningar. Var sålde dom de där knivarna? Jag tror att Gunilla skulle gilla såna även om det inte är helt riskfritt att använda dom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berit Elisabet22 sep. 2012 20:59:00

   Jo, nog tyckte Myse det var spännande med nya vyer, och kanske jag kan skylla på Kasper om jag tar till sågen mot björken? :)

   De där knivarna - här är adressen http://shop.onlinegrossisten.se/collections/frontpage/keramiska-knivar men dessvärre gäller inte längre något kampanjpris. Jag beställde dem för en månad sedan, och så lång visade sig leveranstiden för kampanjvaror vara.
   Men knivarna ÄR fantastiskt (och jag har lyckats skära mig ännu en gång, i samma finger...).
   Men kanske att det finns andra inköpsställen, där man har något specielerbjudande? Det finns fler keramiska knivar.

   Radera
 3. Du påminde mig om att det är dags för höstandet. Där har du verkligen mycket att ta tag i.
  Gillar dina tankar om naturen, ber för egen del t.ex. alltid aspen om ursäkt när jag ibland tar lövknippen till marsvinen.
  Vilken BJÖRK...! Har aldrig sett nåt liknande. Konstig smak, om man frågar mig.
  Knivar är verkligen livsfarliga, en konst att hantera dem. Keramiska... här är man väck... är det såna där vita knivar som tv-kockarna har? Livstids skärpa!? Då ska vi ha såna där. Tack för tipset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berit Elisabet22 sep. 2012 21:21:00

   Jo visst, här ska tvättas bort alger, spola och sopa rent golv, kasta respektive ta in växter, packa in respektive bära bort möbler...
   Björken är bedrövlig, faktum är att åsynen skär i mig!!! Jag KAN nog tänkas ta till sågen en mörk natt... men jag hoppas jag kan låta bli. Får väl gå och lyssna på vad den stackars björken själv har att säga. (Lite allvar menar jag faktiskt med just det.)

   Knivarna - ja, det är säkert samma sorts knivar. Under mitt svar till Pelle ser du en länk, det var där jag köpte mina. med 70 proents rabatt!
   Det rör sig annars ofta om tusenlappar, du kan ju googla på keramiska knivar.
   Men om skärpan bara håller (och jag klarar att behandla dem väl) då är de faktiskt värda till och med fullt pris. Tycker jag nu, efter att ha provat.

   Radera
 4. Oj nu får man vara försiktig med kommenterandet, hon har skaffat sig skarpa KNIVAR! Hm hört talas om att det finns BRYNEN;-) men de med TRYNEN låter vi allt vara ifred på torpet, hehe.

  Riktig fina bilder på förberedande vintervila, beundrar särskilt katten på taket bland färgsprakande vildvin.
  Katter älskar stegar men brukar ha svårt för nerfarten, du tar det väl så vackert själv hoppas jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berit Elisabet23 sep. 2012 19:25:00

   Myse klev ner på stegen som om han aldrig gjort annat. Men det här var faktiskt första gången hann sett den rest.
   Jag tar det försiktigt, och jag fortsätter inte längre själv upp på taket.
   Jag lovar att inte kasta kniv, och jag laddar för fullt för att ta itu med uppröjninen på altanen. Och sedan bära bort, tömma, trava respektive paketera, allt efter tingens behov.
   I dag har det regnat och varit för blött för att göra nåt vettigt ute.

   Radera
 5. Köpte mig för några år sedan några Global knivar (supervassa) och skulle ta ur dem ut förpackningen, slant & skar mig riktigt ordentligt hamnade på akuten och fick plastoperation på finget som inte mådde så bra innan själva operationen.. Har inte knivarna kvar, utan "sålde" dem för en krona styck till en kusin. Det sägs ju vara "bad luck" att ge bort knivar!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att ge bort en kniv lär ju vara ett rätt illasinnat företag. :)
   Oh, så illa du skar dig! Jag har fått ännu et litet jack, i samma finger, men jag lär mig.
   Jag gillar ju egentligen mina nya knivar. Dvs inte minsta kniven, den känns helt onödig. Där använder jag mina gamla slöa!
   Men de båda andra gör god tjäsnt. :)

   Radera
 6. Kanske skulle den lilla björken bära sina skador bättre om den visste att den var en bonsai-björk? Viska detta som tröst, när du besöker den en natt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berit Elisabet4 okt. 2012 20:19:00

   Tänk om det vore så väl! Men den stackars björken formas inte, den bara stympas. Även kronan.

   Den här idén att "beskära" vilda träd var tydligen väldigt populär inom det här området för några decennier sedan. Jag såg såna här missfoster överallt! De flesta nya ägare har sågat ner de stackars stympade varelserna, och det var bland det första jag själv gjorde när jag kom hit. För det fanns såna här också!
   Plus en stenkerub med ett ymnighetshorn i famnen och vingar på ryggen, halvvägs inklämd i en gran...

   Radera