måndag 5 december 2011

Oh nej, ingen fara med brutala datorspel...

Brutala och aggressiva  datorspel påverkar inte barn alls. Visserligen kunde en viss aggressivitet spåras i en del fall, men den kan lika gärna bero på att ungdomarna redan tidigare hade en aggressiv läggning.

Alltså kan man inte skylla på datorspelen...

Så är kontentan av en sammanställning av studier, som Ekot i Sveriges Radio idag redovisat. Visserligen finns även en del studier som visar på motsatsen, säger man, men sammantaget måste man ändå konstatera att våldsamma och brutala datorspel inte påverkar barn och ungdomar.

Själv tar jag mig för pannan!!! Så nu blir det till att - för andra gången i livet - kontakta Sveriges Radio. Deras sätt att referera sammanställningen är botten! Snacka om att vara en s.k. "nytttig idiot"! (Upptäcker nu att redovisningen inte finns med i senare sändningar.)

Varför frågade man sig t.ex. inte hur dessa redan tidigare aggressiva ungdomar påverkas? Kan deras läggning rentav förstärkas? Vilka drabbas i så fall?

Vad jag inte fattar är hur man på allvar kan hävda att det som barn ser och hör och ägnar sig åt inte påverkar dem. Dvs man menar säkert att barn är påverkbara, men inte av just de datorspel de ägnar sig åt timme efter timme, dag efter dag, månad efter månad, år efter år. 

Nej, jag tror inte att ungdomar tar med sig en kniv eller börjar jaga ett gevär för att ge sig ut och sticka ner eller skjuta ihjäl någon. Men jag är väldigt rädd för den inverkan spelen kan få på deras empatiska förmåga. Och på ungdomars förmåga att se och reagera på våld i verkligheten.

Ungdomsvåldet ÄR råare och brutalare nu för tiden, det vet man.

Jag vet inte hur det är med "våld" i småklasserna, men jag tycker mig ha snappat upp att mobbning åtminstone i de högre klasserna är både vanligare och tar sig svårare uttryck nu än tidigare.

Att förhärligat våld har en påverkan, det är för mig helt uppenbart. Precis som allt annat som barn (och även vuxna för den delen) ägnar sig åt med liv och lust!! 

De som VERKLIGEN vet något om påverkan, det är förstås reklambranschen. Där vet man! Vi kan tro oss vara immuna hur mycket vi vill - men det är vi inte! Och i spel är vi ju dessutom deltagare själva!

En förutsättning för att kunna - och orka - ta itu med och försöka avvärja en fara är att inse att den finns. Att inte blunda, inte förneka.

6 kommentarer:

 1. Jag har missat denna "nyhet". Man blir så trött på medias slumpvis val av sk. forskningsrapporter, som sedan slås upp absoluta sanningar och blir nyheter.

  Att rått underhållningsvåld nu också spridit sig in SVT`s kanaler förvånar mig inte. Tidens trend, allt blir värre och värre för att väcka uppmärksamhet.

  Självklart tar barn, ungdommar och även vuxna intryck och lär sig av det de ser i rutan/skärmen. Det har också visat sig i forskning.

  Inte bara apor härmar sina artfränder.

  Vart är vår civilisation på väg?

  Bra att du röt till. Jag beundrar dig för det!

  SvaraRadera
 2. Lena - särskilt illa är det förstås att ju yngre en ungdom, ett barn är, desto svårare har det att sovra, sortera och bedöma.
  De har helt enkelt inte det filter som vuxna människor åtminstone kan ha skaffat sig... Allt går liksom bara rakt in.

  SvaraRadera
 3. Svarade på en enkät i denna fråga för åratal sen, nåja det gällde videovåldet, men paralleller kan dras. Visst 17 påverkar det barn och ungdomar negativt! Man kan ju se på norrmannen som blivit helt nojig av att ett speciellt dataspel och går ut och agerar tempelriddare, typ.
  Man har alltid underskattat barns uppsugningsförmåga men i Sveriges Radio Tv:s fall tror jag att det ligger ekonomiska intressen bakom som styr. Dataspel branschen!
  På dom bara!

  SvaraRadera
 4. Skogsfrun - SR (och TV som åtminstone inte tog upp den här rapporten)är ofta oerhört okritiska när det gäller s.k. forskarrapporter. Ofta handlar det helt enkelt om doktoranduppsatser!
  I det här fallet har naturligtvis gjorts ett urval av olika studier, som sammanställts till en rapport. GISSA om spelbranschen har lobbat! Och gissa om branschen själv beställt och betalat för en hel del av studierna!
  Jag tycker att Ekot helt enkelt är både naivat och slarvigt när de redovisar på det här sättet. Framförallt är det ansvarslöst!

  SvaraRadera
 5. Jag tror av princip inte på några rapporter som utgår ifrån vad folk svarar om jag inte fått veta exakta ordalydelsen i frågan och eventuella svarsalternativ. Det verkar alltid finnas studier som pekar/tolkas åt motsatta hållet. Ibland verkar det vara frågor som: Har du slutat slå din fru? Hade jag bara hållit mig till Monopol och inte spelat Finans som ung kanske jag blivit byggmästare i stället för bankman...

  SvaraRadera
 6. Pelle - dessutom är det säkert så att den som bekostat studien ser till att bara få, eller åtminstone redovisa, de resultat man vill ha. Jag är helt säker på att det ligger en hel del "felaktiga" studier undanstoppade här och var. Och Pelle - det där med byggeri - du tar ju på sätt och vis igen det nu. :) Om än inte i Monopol-skala. :)

  SvaraRadera